Wykonanie
Jak powszechnie wiadomo spożywanie
ziemniaków jest bardzo cenne dla naszego organizmu:-)Przede wszystkim one nie tuczą tylko zastosowane dodatki sosy, zasmażki itp.Są one źródłem
białka, a także witamin i składników mineralnych.
Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę.
Ziemniaki mają też właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.A maseczka z
ziemniaków poprawi wygląd zmęczonej i poszarzałej cery.Ponieważ ich wartość jest nieoceniona do dania obiadowego przygotowałam
ziemniaki w nietypowej odsłonie.Czas przygotowania - ok. 60 minutPorcja dla - 2-4 osóbSkładniki :ok. 60 dkg
ziemniakówszklanka
śmietany1/2 szklanki
mleka2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól morskaświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki delikatnie
solę i gotuję do momentu, aż będą na wpół miękkie.
Śmietanę mieszam z
mlekiem,
bazylią,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
oliwą. Na koniec dodaję
sól i
pieprz.
Pieprzu dodaję więcej, bo
ziemniaki mają
mieć dość pikantny smak.
Ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia i zalewam
śmietanowym sosem.Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypuję
natką pietruszki i jeszcze delikatnie
pieprzem.

Jak
mawia mistrzyni kuchni - " wzrok ma zadziwiający wpływ na apetyt nawet podświadomie ".Ale czy tak nie jest ???Kiedy patrzę na to zdjęcie od razu uruchamiają mi się
kubki smakowe:-):-):-)

Życzę smacznego, trzymajcie się ciepło !!!Pozdrawiam :-):-):-)